Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2010. március 14., vasárnap

Alu matar receptje (Krumpli borsóval) आलू मटर

Hogyha Indiában az ember valami jót akar és olcsót enni, akkor a thálit választja. Mindig friss és minden utcai étteremben lehet kapni. A tháli egy tál ételt jelent, (lásd a képen). Ebben a tál ételben benne van a rizs, több féle szabzi (zöldség párolva fűszerezve), csatni, rajta (joghurt-ez azért szükséges hozzá, hogy a nagyon erős fűszereket lehűtse), szokott lenni savanyúság is, és természetesen csapati (tandúrban sütött kenyér) vagy valamilyen kenyér féle. Íme az Alu matar receptje:
Hozzávalók:
1/2 kg krumpli
400 g zöldborsó
2-3 csili paprika
1.k.k. koriander
1 k. k. garam masala
egy kevés fekete bors,
1 pici fej lilahagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 kevés mogyoróolaj
1 kevés citromlé

Elkészítés:
Felforósítjuk a mogyoróolajat és bele tesszük a fűszereket, kb. fél percig folyamatosan kavarva, pirítjuk benne a fűszereket, (állítólag így jobban kijön a fűszerek íze)majd hozzá adjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, tovább kavarjuk hogy ne kozmájon oda, hozzá adjuk a citrom levét, tovább kavarjuk, majd hozzá adjuk a zöldborsót és a felkockázott krumplit is. Sózzuk ízlés szerint és feltöltjük egy kevés vízzel, majd lassú tűzön főzzük, amíg a krumli meg nem puhul.
Elkészítése kb. 1/2 óra. Rizzsel, joghurttal és csatnikkal tálaljuk. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése