Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2010. szeptember 2., csütörtök

Sri Krishna Jayanti - श्री कृष्ण जयंती


A Sri Krishna Jayanti az egyik legnépszerübb hindu vallási ünnep, melyet két napon keresztül ünnepelnek. Dél- Indiában szept. 1-én míg Észak -Indiában ma, szeptember 2-án ünneplik. Sri Krishna, Vishnu istenség 8. megtestesülése. A következő mantra recitáslásával köszöntik Sri Krishna születését: Om Namo Bhagavate Vasudevaya


Ezen a napon a Krishna szobrokat tejben megfürdetik új fényes csillogó ruhákba öltöztetik, gyümölcsöt, prasadot( édessséget), minden tejből készült édességet és vajat (mert Krisna legkedveltebb gyermekkori étele a vaj volt) ajánlanak fel az Istenségnek.
A legnagyobbb ünnepséget Mathurában és Vrindavanban tartják, Lord Krishna születési helyén.
Ezen a napon a gyerekek beöltöznek Lord Krishnának úgy vonulnak végig az utcákon. Lásd a következő videon:

2 megjegyzés:

  1. Kedves Gopika !
    A blog "mantrája" hogyan kapcsolható ki ? A hangos bejegyzéseknél zavaró az alapdallam.
    Köszönöm a blogot, örömmel olvasom.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Csicsi!
    Köszönöm, hogy olvasod a blogomat. A blog alján találsz egy lejátszót, amelynek van egy menüsora és ott, a leállításra klikkelsz. (Különben azért tettem fel töb mantrát hogy mindenki válasszon kedvére vagy kapcsolja ki. (:-)))

    VálaszTörlés