Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2010. szeptember 20., hétfő

Bollywoodi filmklub indul


A Sambhala Tibeti Központban ( www.tibet.hu ) szept. 26-tól minden vasárnap dec. 12-ig , 18,00h-tól Bollywoodi filmklub indul, egy Shahrukh Khan életmű sorozat. A filmklub vezetője: Keller Mirella. Minden film után beszélgetés, teázás, meghívott előadókkal.

2010. szeptember 15., szerda

Újra Homokmandala szertartás Budapesten


Őszentsége a XIV. Dalai Láma tiszteletére a héten nagyon sok program van szerte a városban. Részletes programajánló itt:
http://www.dalailama-budapest.hu/
Ezek közül én egyet kiemelnék, amit szerintem érdemes megnézni, ez a Homokmandala szertartás, mely már szeptember 13-án elkezdődött a Magyar Kultúrális Alapítvány székházának Deák termében ( Bp. I. ker. Szentháromság tér 6.) A szertartás megtekinthető szeptember 17-ig naponta: 9-12h és du.: 15-18h között. Zárószertartás menettel a Duna partjára szept. 19. 18h.


A mandaláról itt olvashattok:
http://www.dalailama-budapest.hu/programok.php

Én 2006 május 24 és jún 4. között vettem részt egy ilyen szertartáson a Tűzraktér-ben és egy Gujaszamaja mandalát készítettek a szerzetesek. Érdemes megnézni, egyszerűen csodálatos élmény, a záró szertartásról nem is beszélve. Szívből ajánlom mindenkinek! (:-))
A képek a sajátjaim, a zárószertartást pedig egyszerűen lehetetlen volt lefotózni...

További linkek:
http://dharmalap.freeweb.hu/_mandalaepites/tuzrakter.htm
www.tibet.hu

2010. szeptember 14., kedd

2010. szeptember 11., szombat

Ganesh Chaturti - गणेश चतुर्थी

Amint már írtam valamelyik bejegyzésemben, Indiában egymást érik a vallási ünnepek. Lásd egy hete Krishna születésnapja, ma meg Ganesh Chaturti. Más néven Vinayaka Chaturti. Ganesha születésnapja fontos ünnep Indiában. Ganesha, az elefántfejű isten, aki Shiva és Párvati fia , ezen a napon született, öltött testet azért, hogy bölcsességet, gazdagságot és jólétet ajándékozzon híveinek. A fesztivál 10 napig tart. A hívők, az első nap, egésznapos böjttel, imádkozással áldják Ganesha Istenséget. Ez is egy közösségi ünnep, ahol az emberek közösen örülnek az istenség megszületésésnek. Mindezt az utcákon, tereken púdzsával (imádkozással) ünneplik. Óriási szobrokat építenek, feldíszítik gyönyörű virágokkal, selyem, arany ruhákba öltöztetik, és nem maradhat el a fénytechnika sem. Mindezt a hívők adományából készítik el. Ganesh születésének fesztiválja Andhra Pradesh és Maharashtra államban a legnépszerűbb. Ez az egyik legismertebb szent ének (aarti) amit itt is hallunk. Ezt egész nap éneklik:



Egész India területén ünneplik, de népszerűbb Dél- Indiában.
Így ünneplik:


Ezen a fesztiválon is sok édességet készítenek. Ganesha kedvenc édessége a Moong Dhal Halwa

2010. szeptember 2., csütörtök

Sri Krishna Jayanti - श्री कृष्ण जयंती


A Sri Krishna Jayanti az egyik legnépszerübb hindu vallási ünnep, melyet két napon keresztül ünnepelnek. Dél- Indiában szept. 1-én míg Észak -Indiában ma, szeptember 2-án ünneplik. Sri Krishna, Vishnu istenség 8. megtestesülése. A következő mantra recitáslásával köszöntik Sri Krishna születését: Om Namo Bhagavate Vasudevaya


Ezen a napon a Krishna szobrokat tejben megfürdetik új fényes csillogó ruhákba öltöztetik, gyümölcsöt, prasadot( édessséget), minden tejből készült édességet és vajat (mert Krisna legkedveltebb gyermekkori étele a vaj volt) ajánlanak fel az Istenségnek.
A legnagyobbb ünnepséget Mathurában és Vrindavanban tartják, Lord Krishna születési helyén.
Ezen a napon a gyerekek beöltöznek Lord Krishnának úgy vonulnak végig az utcákon. Lásd a következő videon: