Cigi árus - abban a piros kendőben pedig friss bétel levél van...
A Pán (Paan ) , más néven a bétel levél ( de én csak most tudtam meg, hogy a bétel az nem dió, hanem szőlő). Szóval a bétel levelének (Piper betle) a rágása társadalmi esemény úgy Indiában mint Délkelet Ázsiában igen elterjedt szokás. Azt tartják a helyiek, hogy a bétel levél rágása frissíti a leheletet, tisztítja a szájpadlást és emésztési célokra is szolgál.Valóban szokás és közösségi program bételt rágni.
Egyszer én is kipróbáltam pár másodpercig...nem részletezném. Mindenki próbálja ki!!! Az biztos, ha valamit el akartunk érni a kollégiumba a portásnál, akkor mindig vittünk egy pánt, így aztán le volt "fizetve", és még meg is köszönte. (:-)))
A friss bétel levelet megkenik oltott mész pasztával majd szórnak rá kandírozott gyümölcsöt, szerecsen diót, római köményt, cukrot. Ezeket mind összecsomagolják a levélbe és úgy adják oda...
...és akkor egy pán rágása mellett ami órákig is eltarthat megbeszélik a világ dolgait. Állítólag ősi szokás volt, hogy a vendéget pánnal fogadták, és nem volt szabad visszautasítani...
A bétel árus mindenhol megtalálható, általában a dohány árusok pultjainál. De a vonaton is árulják, ha esetleg valaki nem csomagolt magának.
Mert már olyat is láttam , hogy egy házaspár utazott, megették az ebédjüket, majd az asszony elővette a nedves ruhába csomagolt bétel leveleket és elkészítette az urának, meg természetesen magának is. Aztán rágták és rágták...és közben beszélgettek...
Sőt mi több és ez szerintem csúcs, bármennyire is hihetetlenül hangzik: pán küldő szolgálatok teljes hálózata működik szerte a világban...
Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.
2010. november 27., szombat
2010. november 20., szombat
2010. november 11., csütörtök
Umakant & Ramakant Gundecha Budapesten
Szeretném mindenki figyelmébe ajánlani Umakant és Ramakant Gundecha testvérpárost aki rajong az indiai klasszikus zenéért. Szombaton 2010.11. 13-án a Trafóban ( http://www.trafo.hu/) az Indiai Klasszikus Zene Mesterei c. sorozat keretében
Umakant és Ramakant Gundecha testvérpáros a dhrupad (legősibb indiai klasszikus zenei stílus képviselői bűvölik el a közönségat.) Dhrupad ( ध्रुपद) az egyik legősibb meditatív zenei stílus, megzenésített vers, melyet Abul Fazl aki, Akbar udvaronca és krónikása így deffiniált: " négy rímelő verssor, melynek végtelen prozai hossza van." A dhrupad stílus témája legtöbbször a hindu istenek dícsőítésére szolgált.
website: http://www.dhrupad.org/
Umakant és Ramakant Gundecha testvérpáros a dhrupad (legősibb indiai klasszikus zenei stílus képviselői bűvölik el a közönségat.) Dhrupad ( ध्रुपद) az egyik legősibb meditatív zenei stílus, megzenésített vers, melyet Abul Fazl aki, Akbar udvaronca és krónikása így deffiniált: " négy rímelő verssor, melynek végtelen prozai hossza van." A dhrupad stílus témája legtöbbször a hindu istenek dícsőítésére szolgált.
website: http://www.dhrupad.org/
Itt egy kis ízelítő, hallgassátok szeretettel(:-))):
2010. november 6., szombat
Gulab Jamun / गुलाब जामुन
A "Diwali nem tökéletes édességek nélkül"- tartják a hinduk. Valóban többféle édességet készítenek minden házban, hogy ezzel is hódoljanak Lakshmi istennőnek és Ganésának, és természetesen maguknak. (:-)))
Legnépszerűbb édesség a Gulab Jamun ( azaz rózsa golyó, gulab= rózsa), ez egy bengáli édesség, tejes golyó, de már annyira népszerű, hogy egész Indiában elterjedt.
Sokkal idő igényesebb az elkészítése, mint általában az édességeknek ( bevallom őszintén, annak ellenére hogy az egyik kedvenc édességem, eddig összesen 3x készítettem el (:-))
De ezzel nem szeretném elvenni senki kedvét, ki lehet próbálni, megéri (:-)))
Hozzávalók:
A golyóhoz:
1 csésze tejpor
1/2 csésze liszt
1/2 kk. szódabikarbóna
2 ek. olvasztott vaj (ghee)
annyi tej amennyit a tészta felvesz,
mandula v. pisztácia
a sziruphoz:
2 csésze cukor
1 csésze víz
5-6 kardamom hüvely
pár szál sáfrány
rózsavíz eszencia 5-6 csepp
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, (kivéve a mazsolát vagy pisztáciát), és 15-18 golyót formálunk belőle. Majd a golyókat egyenként a tenyerünkbe kilapítjuk, bele tesszük a közepébe a mazsolát vagy pisztáciát és újra golyóvá formáljuk. Miután ezzel kész vagyunk a golyókat egy tálkába tesszük és letakarjuk nedves ruhával, és hagyjuk állni addig amíg elkészítjük a szirupot.
Egy serpenyőbe tesszük a vizet, cukrot, kardamom magokat és sáfrányt majd addig főzzük lassú tűzön, amíg a víz a felére nem csökken. Miután elkészült a szirup félretesszük addig, amíg megsütjük a golyókat.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és óvatosan belehelyezzük a golyókat, majd beállítjuk a tűzhelyet lassú tűzre ( ha túl forró a tűzhely akkor a golyók széthasadhatnak) kb. 5 perc után a golyók felemelkednek az olaj tetejére, a serpenyőt óvatosan rázogatjuk, nem kavarjuk, hogy a golyók ne sérüljenek. Így rázogatva, a golyókat aranybarnára sütjük. A szirupot öntsük egy tálba adjuk hozzá a rózsa eszenciát, majd helyezzük bele a golyókat és hagyjuk 1 napot állni., hogy érjenek össze az ízek.
Nagyon finom, imádom!!! Próbáljátok ki, megéri!!!(:-))))és írjátok meg milyen lett!
(De ha nem szeretnétek ennyi időt tölteni az elkészítésével, ma már az indiai fűszer boltokban lehet kapni előre elkészített golyókat, csak meg kell sütni és a szirupot el kell készíteni hozzá. Nyílván ez sokkal egyszerűbb így, ezt is kipróbálhatjátok.(:-) Jó főzőcskét!
2010. november 5., péntek
Happy Diwali / हैप्पी दिवाली
Mivel a tavaly már írtam a Diwaliról így idén Ganésával és Lakshmival kívánok minden szépet és jót, gazdagságot! Hallgassátok szeretettel!(:-)))
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)